Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Περίληψη ταινίας "Ψυχή Βαθιά"

 

Γράμμος 1949. Δύο ορφανά αδέρφια ο Ανέστης, δεκαεπτά χρονών και ο Βλάσης δεκατεσσάρων, βρίσκονται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου σε αντίθετα στρατόπεδα. Ο Ανέστης μάχεται με τη μεριά του Εθνικού Στρατού κάτω από τις οδηγίες του ανθυπολοχαγού Τριαντάφυλλου. Ο δεκατετράχρονος Βλάσης μάχεται κάτω από τις διαταγές του καπετάν Ντούλα του Δημοκρατικού Στρατού. Τα δύο αδέρφια είναι άριστοι γνώστες των βουνών, που διεξάγεται ο εμφύλιος. Ο Ανέστης βοηθάει τον Εθνικό Στρατό να βρίσκει περάσματα στα βουνά. Από την άλλη μεριά ο Βλάσης είναι βοηθός πολυβολητή στον ΔΣΕ.

Οι μάχες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα μαίνονται με ιδιαίτερη σκληρότητα. Ο Ανέστης και ο Βλάσης βιώνουν το θάνατο δίπλα τους, καθημερινά. Σε στιγμές ανάπαυλας από τις μάχες βρίσκονται κρυφά. Ο μεγαλύτερος αδερφός φροντίζει το μικρότερο. Ο ερχομός του στρατηγού Βαν Φλητ στην Ελλάδα σημαίνει ταυτόχρονα και την παγκόσμια «πρεμιέρα» των βομβών ναπάλμ στο Γράμμο και στο Βίτσι. Η θέση του ΔΣΕ γίνεται δεινή.

Ο Βλάσης συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο μαζί με αρκετούς συντρόφους του. Μάταια, ο Ανέστης μαζί με τον ανθυπολοχαγό του προσπαθούν να τον σώσουν. Ο Βλάσης εκτελείται μπροστά στα μάτια του αδερφού του. Ο Ανέστης μετά την εκτέλεση του αδερφού περιφέρεται στα βουνά χωρίς σκοπό. Βρίσκει μια συναγωνίστρια του αδερφού του σε άθλια κατάσταση, την παίρνει στα χέρια και προχωράει περνώντας από σωρούς πτωμάτων και φλεγόμενης γης. Ο ήχος της καμπάνας τους πληροφορεί πως ο πόλεμος τελείωσε.


Πηγή : ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου