Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, είχαμε να "αντιμετωπίσουμε" τον αριθμητικό περιορισμό ενός φιλμ, και ακούγαμε συνεχώς τους γονείς μας να μας λένε "μην τραβάς πολλές φωτογραφίες, θα τελειώσει το φιλμ!". Οι εποχές άλλαξαν και πλέον έχουμε περάσει στον κόσμο τής ψηφιακής φωτογραφίας. Ο "κανόνας" αυτός που μας έλεγαν οι γονείς μας, δεν υπάρχει πια, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί "κανόνες" που θα ευχόμασταν να γνωρίζαμε κι εμείς από μικροί!
Ας δούμε λοιπόν κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε με τη σειρά μας στα παιδιά, που δείχνουν να έχουν ένα ενδιαφέρον στη φωτογραφία:

Πειραματισμός
Αν ρίξουμε μια ματιά στις φωτογραφίες των μικρών παιδιών, θα παρατηρήσουμε ότι πολλές από αυτές μοιάζουν μεταξύ τους. Ο λόγος; Δεν τους έχει πει κάποιος να πειραματιστούν! Πείτε τους λοιπόν να δοκιμάσουν τα εξής πράγματα:
- Να τραβήξουν το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία (από πιο ψηλά, από πιο χαμηλά κλπ) και αφήστε τους να παρατηρήσουν τη διαφορά.
- Να πλησιάσουν πιο πολύ το θέμα τους ή να κάνουν μερικά βήματα πίσω να δούνε πώς φαίνεται από άλλη προοπτική.
- Να γυρίσουν γύρω από το θέμα τους, ψάχνοντας για μια διαφορετική και πιο ασυνήθιστη πλευρά του.
- Να πειραματιστούν με διαφορετικές ρυθμίσεις (μαθαίνοντάς του για την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα κλπ).

Προσοχή στο background
Κάτι στο οποίο τα μικρά παιδιά δε δίνουν συχνά σημασία, είναι η σχέση που έχει το background μιας φωτογραφίας με το θέμα το οποίο έχουν βάλει στο μάτι. Μάθετέ τους να παρατηρούν το background τόσο καλά όσο και το κυρίως θέμα τους, και να το απλοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να τονίσουν το θέμα τους και να το "ξεκολλήσουν" από αυτό.


Ίσια κάμερα
Ένα προφανές πρόβλημα με τα περισσότερα παιδιά είναι ότι σπανίως τραβάνε μια ίσια φωτογραφία! Αν και μερικές φωτογραφίες που δεν έχουν αυτό που λέμε "ίσιο τον ορίζοντα", μπορεί να είναι πετυχημένες, είναι καλύτερα να μάθει να ελέγχει το κάδρο του πριν κάνει το κλικ!

Πολλές λήψεις
Το πλεονέκτημα έναντι του φιλμ, που ανέφερα στην αρχή του άρθρου, είναι ότι πλέον δεν έχουμε αριθμητικό περιορισμό στις λήψεις μας, κάτι το οποίο τα παιδιά πρέπει να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Δεν εννοώ φυσικά απλώς να πατάνε πολλά κλικ, αλλά κάθε κλικ να είναι ένας διαφορετικός πειραματισμός! 

Πώς να κρατάει μία κάμερα
Ακούγεται ίσως απλό και προφανές, ωστόσο σίγουρα όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μέχρι και μεγάλους ανθρώπους να κρατάνε λάθος μία ψηφιακή μηχανή. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχει να κάνει με το στυλ, γιατί έχω ακούσει κι αυτή την άποψη. Ο τρόπος που έχει επικρατήσει πλέον για να κρατάμε μια κάμερα έχει να κάνει με πρακτικούς σκοπούς, όπως η μείωση τον κραδασμών για παράδειγμα. Ας μάθουμε λοιπόν και στα μικρά παιδιά από μικρά πώς να το κάνουν σωστά.


Ισορροπία θεμάτων
Αυτό που εννοώ με το "ισορροπία θεμάτων" δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να μάθουμε στα παιδιά να τραβάνε όχι μόνο ανθρώπους ή μόνο αντικείμενα ή μονο τοποθεσίες... αλλά όλα μαζί! Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, κάποιο παιδί να πηγαίνει μια εκδρομή και να γυρνάει με 100 φωτογραφίες μόνο με φίλους του και κάποιο άλλο με 100 φωτογραφίες μόνο με τοπία. Αν παρατηρήσετε λοιπόν κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να του εξηγήσετε πόσες διαφορετικές δυνατότητες έχει, που ίσως να μην τις είχε σκεφτεί (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για να έχει ήδη συγκλίνει προς ένα είδος φωτογραφίας).

Σημείο ενδιαφέροντος
Βοηθήστε το μικρό παιδί να εντοπίσει ένα σημείο ενδιαφέροντος μέσα σε μια σκηνή, να το εντάξει στο κάδρο του και να προσπαθήσει να το τονίσει με όποιον τρόπο του αρέσει, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο ενδιαφέροντος στη λήψη του.

Κανόνας των τρίτων
Μία βασική αρχή τής φωτογραφίας (και όχι μόνο) που θα πρέπει κάθε μικρό παιδί να γνωρίζει εξ αρχής. Πολλές φορές το να ξεφεύγουμε από αυτόν τον κανόνα μπορεί να γίνει εξίσου δημιουργικό, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του ίσιου ορίζοντα, είναι προτιμότερο να μάθει να χειρίζεται τους βασικούς κανόνες και μετά να αυτοσχεδιάζει πάνω σε αυτούς.


Σχολιάστε μαζί
Κάτι το οποίο θα βοηθήσει δραστικά ένα παιδί να βελτιωθεί στον τομέα τής φωτογραφίας, είναι το να κάθεστε μαζί του και να σχολιάζετε τις λήψεις που έκανε. Επιβραβεύστε το, πείτε του τί θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα και ενθαρρύνετέ το να το δοκιμάσει την επόμενη φορά! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και τονίστε του τις σωστές λήψεις, δίνοντάς του το έναυσμα για να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά!

Κλείδωμα εστίασης
Μία βασική τεχνική που πρέπει να μάθουν, είναι να εστιάζουν εκεί που θέλουν αυτά. Σίγουρα, πολλές μηχανές πλέον ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην αυτόματη εστίαση, ωστόσο ίσως να παρουσιάζονται προβήματα καθώς χρησιμοποιούν τον κανόνα των τρίτων. Για το λόγο αυτό, μάθετέ του πώς να πατάει το κουμπί μέχρι τα μισά και να ελέγχει πρώτα την εστίαση, πριν κάνει το τελικό κλικ.

Πηγή:https://www.photocontest.gr/articles/pos-na-valete-ena-mikro-paidi-ston-kosmo-tis-fotografias