Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Καστορια , μια πόλη που ξυπνάει τις αισθήσεις και τις μνήμες…

Καστορια , μια πόλη που ξυπνάει τις αισθήσεις και τις μνήμες
…μια πόλη που συνδυάζει φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομία .Η πανέμορφη θεά της από βορά και νότο ,τα καταπράσινα βουνά που την περιβάλλουν τα γραφικά χωριά γύρω από αυτήν και το παράξενο σχήμα της λίμνης πολλαπλασιάζουν την ωραιότητα της Καστοριάς  που όταν τα νερά παγώνουν το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.
    Οι κύκνοι και τα διάφορα πτηνά προσθέτουν ακόμη μια μαγεία για την πόλη .Μόνο μια επίσκεψη και θα σας πείσει για αυτό που εμείς επιχειρούμε μέσα από αυτήν την έκθεση.   Η πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη στον αυχένα της χερσονήσου που εισχωρεί μέσα στη λίμνη σε υψόμετρο 627 μετρά. Η σημερινή έκταση της λίμνης είναι περίπου 28 τετραγωνικά Χελμ. , με μέσω βάθος 4,40 μετρά και μέγιστο βάθος 8,50 μετρά . Είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας στην όποια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνθέτουν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικοτύπους του ευρωπαϊκού χώρου Καστόρια είναι μια υπέροχη πόλη με πανέμορφα ξενοδοχεία και μαγαζιά. Το ξενοδοχείο που θα σας προτείναμε να μείνετε είναι το ξενοδοχείο <ΤΣΑΜΗΣ>. Είναι ένα  ξενοδοχείο  τριών αστέρων ,με αίθουσα παραστάσεων πλήρης ανακαινισμένο με πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Για φαγητό θα σας προτείναμε να πατέ στην ταβέρνα <ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ> που βρίσκετε ακριβώς διπλά στην λίμνη και από εκεί θα έχετε πλήρη πρόσβαση και θεά σε όλη την πόλη .Έχει φανταστικά παραδοσιακά Καστοριανά φαγητά  και γλυκά. Ένας από τους καλυτέρους  λογούς  για να έρθει  κάποιος στην πόλη της Καστοριάς είναι για να γνωρίσει τα ήθη και έθιμα της. Όπως   το πολύ  γνωστό έθιμο των Ραγκουτσαριων που γίνεται στις 6-7-8 Ιανουάριου  όπου μικροί μεγάλοι ντύνονται με διαφορές πρωτότυπες αποκριάτικες στολές και γλεντούν στους δρόμους  με την μουσική των χάλκινων. Άλλο έθιμο είναι οι μπουμπούνες  που γίνονται την τελευταία Κυριακή των  αποκριών ,το χασκαρη όπου παίζεται με αυγά και πλέον σοκολατες…και τέλος τα μεγάλα πανηγύρια που γίνονται στα τριγύρω  χωριά τους καλοκαιρινούς μήνες  με άφθονο γλέντι και φα γάτο.
Η Καστόρια έχει πολλές βυζαντινές εκκλησιές και μοναστήρια ,μερικές από αυτές είναι ,η παναγία της Μυριωτισσας, και η Κουπελίδικη που πηρέ το όνομα της από την Τούρκικη λέξη <κούμπες> που σημαίνει στρογγυλός σαν τον τρούλο  που έχει  η συγκεκριμένη εκκλησία.
Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει το σπηλαίο του δράκου ,τον λιμναίο οικισμο, το βυζαντινό μουσείο το λαογραφικο, και το μουσείο κέρινων ομοιοματων. Μια βόλτα στην παραδοσιακή περιοχή του Ντολτσού θα σας μαγέψει όπως επίσης και μια βόλτα με το καράβι <ΟΛΥΜΠΙΑ>  όπου μπορείτε να πιέτε τον καφέ σας πλέοντας στην μαγευτική λιμνη.
Η Καστοριά είναι ένας φανταστικός προορισμός που μπορετέ να έρθετε με την οικογένεια σας ειδικά τους χειμερινούς μήνες  που η πόλη ντύνεται στα λευκά και η υπέροχη λίμνη της παγώνει….
ΚΥΡΙΑΚΗ 24-01-2016
ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ :
ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΛΙΟΥ

ΚΑΛΥΨΩ ΤΣΑΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου